top of page

sre., 27. mar.

|

Nova Gorica

Piano day 2024: DRAGO IVANUŠA - Koncert filmske glasbe + klavirski oddelek Glasbene šole Nova Gorica

Tokratni klavirski dan posvečamo pianistu in skladatelju Dragu Ivanuši, čigar glasbeno ustvarjanje se usmerja tudi v pisanje filmske glasbe. Poleg njega se bo predstavil tudi klavirski oddelek Glasbene šole Nova Gorica

Registracija je zaprta
Ogled drugih dogodkov
Piano day 2024: DRAGO IVANUŠA - Koncert filmske glasbe + klavirski oddelek Glasbene šole Nova Gorica
Piano day 2024: DRAGO IVANUŠA - Koncert filmske glasbe + klavirski oddelek Glasbene šole Nova Gorica

Kraj in datum

27. mar. 2024, 19:00 – 22:00

Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, Slovenija

Več o dogodku

5. PIANO DAY v Novi Gorici

  • 𝗗𝗥𝗔𝗚𝗢 𝗜𝗩𝗔𝗡𝗨𝗦̌𝗔 - 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘀𝗸𝗲 𝗴𝗹𝗮𝘀𝗯𝗲
  • 𝗞𝗹𝗮𝘃𝗶𝗿𝘀𝗸𝗶 𝗼𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗸 𝗚𝗹𝗮𝘀𝗯𝗲𝗻𝗲 𝘀̌𝗼𝗹𝗲 𝗡𝗼𝘃𝗮 𝗚𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮

PROGRAM:

  • 15:00 - 18:00 poulični klavirski nastopi učencev Glasbene šole Nova Gorica
  • 19:00 Predstavitev klavirskega oddelka glasbene šole Nova Gorica v Kulturnem domu Nova Gorica
  • 20:00 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼 𝗜𝘃𝗮𝗻𝘂𝘀̌𝗮 - solo koncert filmske glasbe: V leru, Kruh in mleko, Ruševine, Cirkus fantastikus in drugih
  • 21:15 po koncertni pogovor s pianistom in skladateljem Dragom Ivanušo (vodi Ingrid Mačus)

Sredi marca, točno na 88. dan v letu, se že enajsto leto zapovrstjo obeležuje svetovni klavirski dan. Prazničnemu vzdušju črno-belih tipk, katerega pobudnik je nemški skladatelj Nils Frahm, se petič zapored pridružuje tudi Nova Gorica. 

Tokratni klavirski dan posvečamo pianistu in skladatelju Dragu Ivanuši, čigar glasbeno ustvarjanje se usmerja tudi v pisanje filmske glasbe. Predstavil bo filmske teme, preoblečene v klavirsko izvedbo, petindvajset let po prelomnih dogodkih za slovenski film. S prihodom nove generacije filmarjev, Janez Burger, Jan Cvitkovič, Damjan Kozole, Vinci Vogue Anžlovar, Igor Šterk in drugih, je slovenski film preveval optimizem in nastajali so zanimivi, gledljivi filmi, z zanimivo in poslušljivo glasbo. Drago Ivanuša je za svoje delo za film prejel dve nagradi Vesna na Festivalih slovenskega filma, s filmom Kruh in mleko Zlatega leva prihodnosti v Benetkah, filmi z njegovo glasbo so dobivali nagrade na številnih filmskih festivalih po svetu. 2023 je za svoje delo prejel Nagrado Prešernovega sklada.

Pred njim se bodo najprej na ulicah mesta ter kasneje na odru predstavili učenci in učenke klavirskega oddelka Glasbene šole Nova Gorica. Pripravljajo pester program klasičnih in sodobnih skladb, ki jih skupaj s mentorji vadijo za klavirski praznik.

Predstavitev nastopajočih:

Drago Ivanuša je pianist, harmonikar in skladatelj, roje leta 1969 v Murski Soboti. Po končani srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru se je preselil v Ljubljano, kjer se je v začetku 90’ vključil v gledališko in plesno dogajanje. Do 2023 je ustvaril glasbo za več kot 150 gledaliških in plesnih predstav, sodeloval z vidnejšimi režiserji in koreografi (Sebastijan Horvat, Dušan Jovanović, Meta Hočevar, Iztok Kovač, Matjaž Farič, Sanja Nešković Peršin, Edvard Clug, Tanja Zgonc in mnogimi drugimi). Konec 90’ je začel delovati na področju filmske glasbe, kjer je sodeloval pri pomembnejših projektih ob preporodu slovenskega filma (V leru, Kruh in mleko, Ruševine, Cirkus fantasticus in drugih). Ustvaril je glasbo za 25 filmov, dokumentarnih filmov, TV filmov). Prejel je dve nagradi Vesna na Festivalih slovenskega filma, s filmom Kruh in mleko pa nagrado Lev prihodnosti na Filmskem festivalu v Benetkah. Za svoje delo je prejel nagrado Zlata ptica.

Ob delu za gledališče in film Drago Ivanuša ustvarja tudi samostojne avtorske projekte na različnih glasbenih področjih. Je avtor komorne inštrumentalne glasbe za različne zasedbe, za simfonični orkester, avtor libreta in glasbe za glasbeno dramo Orlando, za celovečerna baleta Kompozicija in Pohujšanje, Hotel Ideal, Ivanuša – Kugler, Whitman, Dviganje glasu, koncerte poezije z Anjo Zag Golob. Nastopa kot solo pianist (La Bête Humaine) in v sodelovanju z mnogimi glasbenimi ustvarjalci v Sloveniji in tujini. Drago Ivanuša je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2023.

Povezave: 

https://www.dragoivanusa.com

INFO:

Vstopnice: 10 EUR  / 5 EUR za dijake, študente, upokojence in brezposelne

Za rezervacije nam pišite na, E: blagajna@kulturnidom-ng.si

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/810175824297155

Več info: https://kulturnidom-ng.si/

Organizacija: 

Kulturno umetniško društvo Morgan v soorganizaciji s Kulturnim domom Nova Gorica in Glasbeno šola Nova Gorica. Dogodek je del celotnega festival Ubrane note.

Podpora: Mestna občina Nova Gorica in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Deli ta dogodek

bottom of page