top of page

čet., 07. jul.

|

Nova Gorica

VINILiVEČERI: Jure Longyka - Iz digitalnega v analogno

VINILiVEČERI 2022 vsak torek v juliju ob 21 na gradu Kromberk Nova Gorica

Registration is closed
See other events
VINILiVEČERI: Jure Longyka - Iz digitalnega v analogno
VINILiVEČERI: Jure Longyka - Iz digitalnega v analogno

Kraj in datum

07. jul. 2022, 21:00

Nova Gorica, Grad Kromberk, Grajska cesta 1, 5000 Nova Gorica, Slovenia

Več o dogodku

Kmalu bo trideset let, odkar je Jure Longyka prvič shecal glasbenike, naj ob radijskem intervjuju v roke vzamejo akustične instrumente. Tako so se rodili Izštekani in kmalu prerasli v celovečerni radijski nastop z visoko dodano vrednostjo. Prvih pet let so domovali na Radiu

Študent, od leta 1998 na Valu 202. Danes so institucija, ki sooblikuje slovensko popularnoglasbeno prizorišče. Ko se glasbeniki izštekajo, odromajo v neznano in se na koncu vrnejo bliže k samim sebi. Izštekani so se rodili v analognih časih, arhivirali so jih na trakovih in kasetah. Sčasoma so se digitalizirali, a kot glavni arhivski medij še dolgo v tretje tisočletje uporabljali analogni trak. Prisluhnili bomo delčkom bogatega arhiva z izvirnih analognih nosilcev. Se razgledali po svetu, saj ni skrivnost, da je rojstvo Izštekanih navdihnil sloviti MTV Unplugged. Ponosno bomo zavrteli posnetek iz oddaje s čisto pravega vinila, leta 2013 so jih nekaj na albumu "Deci beli" objavili Mi2. Razkrili bomo, kako so Izštekani povezani s fake vinilnim prvencem The Tide. In napovedali novo jesensko vinilno izštekano izdajo Društva mrtvih pesnikov.

Jure Longyka je ozdravljeni deloholik. Govorec, moderator in glasbeni kurator, ki je zaznamoval slovenski radio zadnjih petintrideset let. Tretjino na Radiu Študent, dve na Valu 202. Njegov najbolj znani radijski otrok je oddaja Izštekani (1993-), malce bolj zadaj se sramežljivo skrivata Telstar (1997-2014) in Oldies-Goldies lestvica (1990-1996). Je prejemnik treh strokovnih viktorjev kot najboljši radijski voditelj ali kot avtor najboljše radijske zabavne oddaje. Obdarjen je z enim najboj markatnih glasov v deželi, z njim napoveduje svoje radijske podvige in osrednje informativne oddaje, državne proslave in prireditve v nacionalnem hramu kulture. Da neštetih reklam in dokumentarnih filmov niti ne omenjamo. Na pot mu še vedno prihajajo novi izzivi, od gledališča prek interpretacije poezije ob harmoniki Jureta Torija do pripovedovanja zgodb s skupino Gobec in godec.

Deli ta dogodek

bottom of page