top of page

mar 23 lug

|

Solkan

ESAD BABAČIĆ: Paket aranžma

16. sezona sklopa glasbenih predavanj Vinilvečeri v Vili Bartolomei v Solkanu

Vstopnice niso v prodaji
Ogled drugih dogodkov
ESAD BABAČIĆ: Paket aranžma
ESAD BABAČIĆ: Paket aranžma

Time & Location

23 lug 2024, 21:00 – 23:00

Solkan, Pod vinogradi 2, 5250 Solkan, Slovenija

About the event

16. sezona glasbenih predavanj Vinilvečeri predstavlja:

ESAD BABAČIĆ: Paket aranžma

Gramofon ne laže, plošča tudi ne, pa naj bo prva, vinilna, ali zadnja, nagrobna.

Ena pesem, ena plošča, en gramofon! 

Paket aranžma. Zapakirano za vedno. 

Ne odpiraj!

Kolikokrat sem se zbudil ob zvokih tega albuma, koliko komadov z njega sem tako zelo poosebil, da še danes ne morem ločiti brazd od vinila, brazgotin od spomina.

Ko prezgodaj vstanem v službo, ki je nimam, sem ona, ki se budi in maljček, ki hoče čez črto, do amerike, kjer je že vse iz plastike.

Esad Babačić (1965) je izdal petindvajset knjig poezije, proze in esejev v slovenščini, prevodi njegovih knjig pa so izšli tudi v angleščini, nemščini, hrvaščini, bolgarščini, makedonščini, objave v literarnih revijah in različnih antologijah pa zajemajo tudi prevode v španski, francoski, hebrejski, armenski, ruski, italijanski, poljski, češki, slovaški in albanski jezik.

Leta 2020 je bil za  svojo knjigo esejev Veš, mašina, svoj dolgnagrajen z Rožančevo nagrado, ki je tudi nagrada nacionalnega pomena. Za svojo pesem Donava je prejel mednarodno nagrado Hörbiger. Leta 2014 pa je prejel književno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo XXI. Stoletja. Prav tako je bil (za zbirki Prihodi, odhodi in Odrezani od neba) nominiran za Jenkovo nagrado (2013, 2018), ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, dvakrat pa je bil nominiran tudi za Veronikino nagrado.

Uredil je tudi Antologijo slovenske punk poezije Zamenite mi glavo, ki je bila prevedena v nemški jezik in predstavljena na frankfurtskem knjižnem sejmu. Letos izide prevod njegovega romanesknega prvenca Balkonci v nemškem jeziku.

Goriški muzej v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Morgan iz Nove Gorice ters podporo Mestne občine Nova Gorica, že šestnajstoleto zapored v mesecu juliju, prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih različni ljubitelji glasbe in lastniki vinilov, imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti je, da mora biti glasba predvajana z vinila ali bilo katerega drugega analognega nosilca zvoka.

V preteklihletih se je tako zvrstilo kar nekaj različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenih organizatorjev, glasbenikov, pa do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Igor Vidmar, Tomaž Domicelj, Drago Mislej Mef, Jernej Vene, Dragan Bulič, Zvone Tomac, Marko Vuksanovič, Drago Vovk, Brane Rončelj, Jure Potokar, Borja Močnik, Igor Bašin, Jizah, Žiga Klančar, Luka Zagoričnik, Boris Bradač in drugi.

VLJUDNO VABLJENI !

Share this event

bottom of page