top of page

mar 09 lug

|

Solkan

SABINA KRANER aka SKABINA: Surfanje čez valove Ska glasbe

16. sezona sklopa glasbenih predavanj Vinilvečeri v Vili Bartolomei v Solkanu

Vstopnice niso v prodaji
Ogled drugih dogodkov
SABINA KRANER aka SKABINA: Surfanje čez valove Ska glasbe
SABINA KRANER aka SKABINA: Surfanje čez valove Ska glasbe

Time & Location

09 lug 2024, 21:00 – 23:00

Solkan, Pod vinogradi 2, 5250 Solkan, Slovenija

About the event

16. sezona glasbenih predavanj Vinilvečeri predstavlja:

SABINA KRANER aka SKABINA: Surfanje čez valove Ska glasbe

Pisalo se je leto 1962 in Jamajka si je končno priborila samostojnost od Velike Britanije. Neodvisna  država je imela za slavje na voljo poskočne ritme, ki so se na otoku zvarili konec petdesetih in dobili ime ska. Ob osamosvojitvi je  bilo mogoče na ulicah Jamajke slišati Forward March Derricka Morgana ali Miss Jamaica Jimmyja Cliffa. T.i. 1. val ska glasbe je preko jamajških priseljencev, v zgodnjih šestesetih, dosegel tudi Veliko Britanijo, vendar brez večjega učinka, dokler ga niso konec sedemdesetih posvojili člani zasedb The Specials, Madness in The Selecter. Združili so ga s punkom in novim valom ter mu na ta način pridobili številčnejšo novo publiko. Ta 2. val je počasi ponesel glas o ska glasbi tudi izven Velike Britanije in povzročil nastanek tretjega, največjega vala, ki je glas o skaju ponesel po vsem svetu in traja vse do danes. Na vrhu njega pa so jezdile zasedbe kot so The Toasters, Bim Skala bim in nenazadnje The Uptones. Glasbeno potovanje nas bo torej vodilo od začetkov ska glasbe, njenih valov ter njenih odzvenov v Sloveniji.

Sabina Kraner - Skabina

Več kot dvajset let je bila sodelavka glasbene redakcije Radia Študent kjer je pripravljala play liste za dnevni glasbeni program, pisala recenzije plošč in koncertov, pripravljala različne tematske oddaje, delala intervjuje z, v Ljubljani nastopajočimi, skupinami, devetnajst let pa redno pripravljala in vodila oddajo o ska glasbi Skabinet. Nekaj časa je recenzije in članke objavljala tudi v reviji Muska. Leta 2000 je svoj drugi dom našla v Klubu Gromka na Metelkovi. Najprej kot dnevna izvedbenica programa, ter šankistka, kasneje pa tudi kot idejna voditeljica in izvedba koncertnega cikla Twotonebinas, ki je v devetih letih v Slovenijo pripeljal več kot 150 ska, punk , hardcore, metal, reggae, rockabilly in psychobilly zasedb. Pa tudi kakšen jazz se najde vmes.

Veliko let je sodelovala z švedsko založbo Ne! Records, ki je specializirana za izdajo punk in hardcore glasbe z področja bivše Jugoslavije. Za njih je prevajala besedila izvajalcev v angleščino, pisala njihove biografije in delala intervjuje. Nekaj jih je bilo objavljenih tudi v legendarnem ameriškem fanzinu Maximu Rock’n’roll. V današnjih časih je podnevi medicinska sestra - zobna asistentka in pasja mama,

zvečer in ponoči pa basistka – trenutno v metal zasedbi Big Bad Wolf in pri old school hardcore veteranih Odpadki civilizacije. Še vedno je šankistka v Klubu Gromka, na Metelkov in djka v taistem klubu, pa še nekaterih drugih, kot so Jalla Jalla, Orto bar in Trainstation squat.

Napovedujemo:

𝟏𝟔. 𝐣𝐮𝐥𝐢𝐣: 𝐌𝐀𝐑𝐊𝐎 𝐆𝐎𝐃𝐍𝐉𝐀𝐕𝐄𝐂 - 𝐉𝐈𝐙𝐀𝐇: Ponatisi Ex Yu vinilov na primeru Croatie records

𝟐𝟑. 𝐣𝐮𝐥𝐢𝐣: 𝐄𝐒𝐀𝐃 𝐁𝐀𝐁𝐀𝐂̌𝐈𝐂́: Paket aranžma

Goriški muzej v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Morgan iz Nove Gorice ters podporo Mestne občine Nova Gorica, že šestnajstoleto zapored v mesecu juliju, prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih različni ljubitelji glasbe in lastniki vinilov, imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti je, da mora biti glasba predvajana z vinila ali bilo katerega drugega analognega nosilca zvoka.

V preteklihletih se je tako zvrstilo kar nekaj različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenih organizatorjev, glasbenikov, pa do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Igor Vidmar, Tomaž Domicelj, Drago Mislej Mef, Jernej Vene, Dragan Bulič, Zvone Tomac, Marko Vuksanovič, Drago Vovk, Brane Rončelj, Jure Potokar, Borja Močnik, Igor Bašin, Jizah, Žiga Klančar, Luka Zagoričnik, Boris Bradač in drugi.

VLJUDNO VABLJENI !

Share this event

bottom of page